Het LEUVENS MEISJESKOOR werd geboren in 1964 als een onafhankelijk jeugdkoor. Van in het begin stond het ononderbroken onder leiding van Jan Symoens.
Op 1 september 1981 nam Nicole Boogaerts (leerkracht algemene muzikale vorming en samenzang aan het Stedelijk Muziekconservatorium te Leuven) het dirigeerstokje over.
De naam van het koor verwijst bewust naar Leuven, een stad waar altijd wat te “beleuven” is: universiteitsstad, stad van feesten en muziek, hoofdstad van Vlaams-Brabant.
Vandaag telt het Leuvens Meisjeskoor ongeveer 40 meisjes. Hun repertorium is zeer gevarieerd. Ze vertolken koorwerken van zowel klassieke als moderne componisten, songs uit bekende musicals en populaire moderne muziek.
In en om Leuven is het Leuvens Meisjeskoor een veel gevraagd koor. Bij eucharistievieringen, huwelijken, jubilea en allerlei feesten weten de meisjes hun toehoorders steeds muzikaal te boeien. Wie grootse plannen heeft in Leuven, maar ook daarbuiten, kan op het Leuvens Meisjeskoor rekenen !
Zo namen zij deel aan :
Het Leuvens Meisjeskoor nam met succes deel aan gerenommeerde koorwedstrijden zoals :
Meermaals won het Leuvens Meisjeskoor de eerste prijs dikwijls “cum laude”-, publieks-, pers- en SABAM-prijzen.
Het Leuvens Meisjeskoor is altijd bereid haar medewerking te verlenen aan concerten en vieringen die voor heel wat mensen van grote waarde zijn.
Tijdens de kerstperiode staan de meisjes klaar om advent- en kerstvieringen muzikaal op te luisteren.
De jaarlijkse optredens voor Noot voor Nood, in de palliatieve, psychiatrische en kinderkankerafdelingen van Leuvense en Brusselse ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen en de vereniging Harpa brengen een muzikaal lichtje bij mensen die het moeilijk hebben.
En dan zijn er ook de occasionele benefietconcerten voor Kinderen met Aids, Handicap International, AA, scholen voor bijzonder onderwijs en andere organisaties die met de opbrengst van een concert van het Leuvens Meisjeskoor mensen in nood een steuntje in de rug bieden.
Het koor nam reeds verscheidene keren deel aan Bach's “Matthäus Passion” in het kader van de Boelvaarconcerten te Leuven en verleende haar medewerking aan grootse uitvoeringen van Carmina Burana (Carl Orff), Rubenscantate (Peter Benoit), Maria Oratorium (Jozef Ryelandt) en Requiem (Gabriël Fauré).
Zij concerteerden in Leuven samen met buitenlandse koren zoals het Mädchenchor am Kölner Dom, Die Koblenzer Spiel- und Singgemeinschaft en Hamburger Kinderchor Vineta uit Duitsland, Canens uit Bratislava, Die Vrolike Vinkies uit Zuid-Afrika en het Hellasmeisjeskoor uit Tallinn (Estland).
Het Leuvens Meisjeskoor werd meermaals begeleid door het Blazerskwintet, solisten van het Nationaal Orkest van België, het Piacevole Blaaskwintet en de organisten Jan Valach en Joris Verdin.
Sinds 2001 zijn er de jaarlijkse optredens met Lea Gilmore, Amerikaans gospelzangeres, ten voordele van de Damiaanactie.
In 1999 was het Leuvens Meisjeskoor het begeleidend koor van de gevierde Canadese zangeres Céline Dion bij haar optreden in het Koning Boudewijnstadion voor 50 000 toeschouwers.
Het Leuvens Meisjeskoor maakte verschillende buitenlandse reizen met zeer gewaardeerde optredens in:
De buitenlandse concertreizen worden minutieus voorbereid met aandacht voor toeristische attracties maar ook voor muziek: onze eigen liedjesschat maar ook de 'inheemse' muziek. Zo werkte het Leuvens Meisjeskoor op elke reis samen met autochtone koren en werden overal unieke muzikale prestaties neergezet die herinneringen van onschatbare waarde opleverden.
Door de reizen naar Zuid-Afrika en Amerika werd het sociale gevoel van het Leuvens Meisjeskoor nog meer aangewakkerd. Het koor is sinds haar ontmoeting met H.O.P.E. Flanders (Kabokweni, Zuid-Afrika) en JW-House (Californië, USA) onlosmakelijk verbonden met deze twee organisaties en draagt op regelmatige basis haar steentje bij om kinderen, ook ver buiten Leuven, een betere toekomst te bieden:
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
x